Które włoskie wina są najlepsze?

Wino to szlachetny trunek często serwowany jako dodatek do obiadów czy deserów. Wina włoskie to różnorodność smaków, która sprawiła, że znalazły się w światowej czołówce nie tylko pod względem ilości odmian winorośli, ale także produkcji. Stanowią również podstawę włoskiej kuchni – dodatek wielu dań i sosów, nadający im wyjątkowego smaku i aromatu.
Popularność na skalę światową

Liczne szczepy oraz różne warunki uprawy zapewniły Włochom niesamowitą różnorodność w przemyśle winiarskim. Również tysiącletnie tradycje produkowania tego trunku mają niebagatelny wpływ na jego jakość oraz uznanie, jakie zdobył na całym świecie. Ponadto każdy region Włoch może zaprezentować nam swój specjał. Jednak na co się zdecydować? Czy wybrać najpopularniejsze Chianti, czy może warto spróbować win luksusowych?

 

czerwone-wino
Białe i czerwone

Wino białe czy czerwone? Z Sycylii czy Toskanii? Czym właściwie różnią się od siebie wina z różnych regionów Włoch? Może zacznijmy od słynnego Chianti. Pochodzi z Toskanii i jest to młode i lekkie wino owocowe. Jednak region ten słynie także z innego rodzaju wina – Vino Santo, produkowanego z suszonych winogron. Jeśli natomiast pragniemy spróbować towarów luksusowych sięgnijmy po pochodzące z Veneto wino Soave Classico. Wina włoskie to nie tylko owocowy posmak śliwek czy truskawek, ale także ostry aromat przypraw, który oferuje nam m.in. trunek pochodzący z Umbrii. W tym regionie niezwykle popularne jest również białe wino o smaku orzechowym. Jeśli natomiast szukamy mocnych wrażeń warto sięgnąć po sycylijskie wino Marsala. Z uwagi na dużą zawartość alkoholu do nie dawna było używane wyłącznie w kuchni. Jednak obecnie zdobywa coraz większą popularność, także wśród koneserów.
Wino w kuchni

Różnorodność win włoskich pozwala na rozmaite wykorzystanie ich podczas gotowania. Makaron, pizza i wino – z tym przecież kojarzy się nam kuchnia włoska. Trunkami możemy raczyć się podczas deseru, jak np. musującym Asti z Piemontu, ale także używać ich jako składnik potraw pieczonych lub duszonych. Wino to we Włoszech nieodzowny element obiadu i kolacji. Jeśli jednak chcemy zaserwować wina włoskie podczas podejmowania gości pamiętajmy o tym, że powinny współgrać z podanymi daniami i być ich idealnym uzupełnieniem.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *